Verska znamenja

V župniji Koper – sv. Marko je izredno malo verskih znamenj, kapel in pilov. To je predvsem zaradi novega naselja, saj so še pred nekaj desetletji bili tu vinogradi in njive. Obstajajo tri verska znamenja ob stari poti na hrib Sv. Marka. Prva kapela (ob stradi di S. Pietro) je nad Olmom, na meji z stolno župnijo. Posvečena je sv. Petru. Dolgo let je bila prepuščena zobu časa in v njej ni bilo niti znamenja. Samoiniciativno je gospa Marija Sojer iz Semedele našla zidarja in financirala popravilo. V njej je lesen kip sv. Petra. Blagoslov obnovljene kapele je bil v nedeljo 1.7.2001.


Bližnji in daljni sosedje so ob prazniku Povišanja svetega križa (14.9.) obnovili dragocen zgodovinski spomenik naše vernosti. Spredaj je relief Križanega, na levi in desni strani pa sta reliefa sv. Jožefa in sv. Antona. Blagoslov obnovljenega pila je bil 29.8.1982.

 


 

Blizu vrha hriba Sv. Marka je pil, ki je bil verjetno ob koncu zida nekega posestva. Na tem pilu so trije reliefi: spredaj je Križani, na desni strani je sv. Marko, na levi strani, proti Kopru, pa sv. Nazarij, zavetnik Kopra. Na pilu so kopije originalnih reliefov. Originali so v župnijski cerkvi sv. Marka. To versko znamenje sta obnovila B. Agapito in D. Udovič. Blagoslovljeno je bilo na god sv. Marka, 25.4.2003.


Obstaja še eno versko znamenje, za cerkvijo sv. Marka, ob igrišču. Zamišljeno je bilo, da je to prva postaja križevega pota zunaj cerkve. Trenutno je ta načrt v čakanju, ker so druge večje potrebe v župniji.

 


Domačini smo ob župnijskem prazniku sv. Marka (25. 4. 2017) obeležili spomin na nekdanjo cerkvico, posvečeno njemu. Kjer je nekoč na vrhu hriba sv. Marka stalo sveto mesto s kamnitim obzidjem in pokopališčem, stoji danes velik lesen križ. Tam smo župljani skupaj z župnikom in verniki iz drugih krajev obhajali sveto mašo. Ob tem nas je vodila večna misel Božje besede "Kamen, ki so ga zidarji zavrgli, je postal vogalni kamen" (psalm 118). Naj bo "križ v kamnu" Božji navdih vsem romarjem in mimoidočim, trden kot Gospodova skala, poživljajoč kot reka žive vode in milosten kot Božji dotik v duhovnem svetišču odrešenja.