Farni dan

PRAZNOVANJE PRAZNIKA SV. MARKA

Letošnje praznovanje praznika sv. Marka smo pričeli z blagoslovom novega kipa sv. Marka, ki ga je v četrtek, 25.4.2019, pri slavnostni sveti maši blagoslovil g. škof Juri Bizjak. V soboto smo se v dopoldanskih urah podali h križu na hrib sv. Marka, kjer je župnik Ervin blagoslovil nov, iz lesa oljke, narejen ciborij in ostali pribor za maševanje, ki je nastal izpod rok gospoda Jožka Hrupa, Zdravka Kocjana in Alda Prodana. Po maši smo se zbrali pri domačinih s hriba, ki so nas tudi letos bogato pogostili. Po večerni sveti maši smo imeli večer Božjega usmiljenja in dan celodnevnega češčenja. Zaključili smo v nedeljo s skupno sv. mašo in druženjem po njej.

Kljub slabemu vremenu se nas je zbrala pisana druščina. Poveselili smo se ob dobri hrani in pijači, bogatem srečelovu in živi glasbi. Prisluhnili smo ženski klapi Fritule in spremljali izbor za piškotke sv. Marka, katere naslov je osvojila gospa Darja Ličen in letos tudi vino sv. Marka, katerega priznanje je dobilo župnijsko vino, ki ga je pridelal g. Ivana Ravbarja. V tekmovanju dvojčkov sta nagradi ostali kar v župnišču, saj sta se na praznovanju predstavila le tandema naših župnikov. Praznovanje smo zaključili v cerkvi z branjem recitala o blaženem Alojziju Grozdetu.

 

Markovi piškoti 2019

 

Mandljevi piškoti:

 

250g masla,

125g mletega sladkorja,

      4 rumenjaki,

  90g mletih mandljev

   35g mletih lešnikov

         nastrgana limonina lupinica

250g bele moke

         ščepec soli

100g celih, olupljenih mandljev 

 

 

Priprava: maslo in sladkor z mešalnikom penasto zmešamo. Dodamo  rumenjake in umešamo zmlete mandlje in lešnike. Dodamo še moko, nastrgano limonino lupinico in sol. Iz te mase naredimo kroglice. Vsako okrasimo z olupljenim mandljem. Kroglice polagamo na peki papir, ki smo ga položili na pekač.

 

Pečemo pri:  175o C cca. 12 minut, da rahlo porjavijo.

Testa je za 2-3 pladnje.

Dober tek!