Romanje v Lurd

ROMANJE V LURD

Od 26. do 30. oktobra smo sedanji in nekdanji župljani duhovnika Ervina in drugih bolj in manj oddaljenih župnij poromali k Lurški Mariji.

Na poti sta nas spremljala domači duhovnik Ervin, ki je poskrbel tako za duhovno pripravo kot telesno sprostitev s pripetljaji iz resničnega življenja ter vodnik dr. Tadej Jakopič, ki nas je z umetelno oblikovano pripovedjo popeljal nazaj v čas, ko se je dogajal lurdski čudež. 

Na poti v Lurd smo si prvi dan ogledali vasico Eze, ki je središče francoske parfumerijske industrije in Saint-Maximin-la-Sainte-Baume, v baziliki sv. Marije Magdalene obhajali sveto mašo. Drugi dan smo pod dežniki spoznavali zgodovino mesta Arles, v romarskem središču Saintes-Maries-de-la-Mer pa obhajali sveto mašo.

V Lurdu smo se sprehodili po starem delu mesta in spoznavali Bernardkino življenje. Prav zanimiva je bila molitev Križavega pota, saj ob dvigovanju na »Kalvarijo« smo svoj pot delili z romarji z Ukrajine, ki so bili pred nami in romarji z oddaljene azijske dežele, ki so nam sledili. Tako različni v kulturi, jeziku in barvi kože  in hkrati tako enaki v molitvi k Njej, ki z nežnostjo matere gleda in bdi nad nami.

V popoldanskem času smo se udeležili   Evharistične procesije, ki so jo s svojo prisotnostjo obogatili konjeniki in folkloristi s področja Camargue, učenke katoliških šol v Franciji, skavti in romarji iz vseh koncev sveta. Dež, sneg in oblaki, ki so nas ta dan spremljali, so bili priča skupinskemu in osebnemu češčenju, prošnjam, zahvalam, skratka vsem tistem, kar je čisto vsak od nas  prinesel pred Marijine noge. Dan smo zaključili pred votlino prikazovanj z molitvijo Rožnega venca.

Na poti domov smo si noge pretegnili v Toulousu in Carcassonu, ker smo imeli sv. mašo. Zadnji dan nas je v Avignonu pričakalo sonce in še zadnjič  na naši skupni poti smo obhajali Sv. Mašo. Pot proti domu smo prekinili z ogledom razkošne vile Ephrussi de Rothschild z obsežnimi vrtovi.

 Odlična družba, sproščenost ob prepevanju slovenskih pobožnih in posvetnih pesmi ter okušanju domačih dobrot, zgodovinska kulisa, in ne nazadnje skupna molitev  je botrovala uspešni intonaciji  romanja v Lurd.

In ker slike povedo več kot besede, še nekaj za oči. Hvala za vse prispevke slik.