Poletje 2017: Pot učenca

Če se z Gradišča pri Vipavi odpraviš proti vrhu Gradiške ture, nekaj časa hodiš po lepi kolovozni poti. A kmalu se steza odcepi levo, čez melišče in nato zavije pod stene Nanosa. Po dveh serpentinah se znajdeš pred razpotjem. Levo, v strmo skalnato poč kaže puščica »Plezalna pot«. Desno pelje navadna. V srednji šoli sem se prvič odločil, da zavijem levo, v skalo. Še sedaj se spomnim občutkov negotovosti, ki so me navdali, ko sem prvič zagrabil za jeklenico in stopil na majave kline. Vendar se nisem ustrašil. Izziv je prinesel tudi veselje: na vrhu Ture smo bili zmagovalci. Isto doživljam na poti vere. Morda je nekaj časa lepo: široka pot, z leve in desne se ti ponujajo okrepčila, veliko rož, prijateljsko oporo. Na nekem delu poti pa Jezus postane zahteven. Zavije v strmino, kjer se pot skoraj izgubi in pride skušnjava, da se vrneš nazaj, na široko cesto, ali pa še malo nižje, kjer je bife z udobnimi ležalniki.

Pred takšnim razpotjem smo vedno, a posebej sedaj, pred poletjem, časom dopustov in počitnic. Verouka je konec, in veliko staršev in otrok se bo »oddahnilo«. Razumem jih. Potrebujemo oddih, vsi. Vprašanje pa je, če znamo tudi ta čas pustiti Gospodu, da deluje v nas, da bo ta čas za nas čas rasti. Naša pot gre naprej: za nekom boš šel, samo ZA KOM?

Jaz te povabim na eno pot: en poskus hoje z Jezusom. Kajti on pozna tvoje srce in tvoje življenje. On ni »priganjač«, ampak spremljevalec na poti. On ve, da potrebuješ tudi počitek, požirek vode, malico in še kaj. Božja beseda nedelj, ki so pred nami, nam daje 5 markacij (znakov, ki usmerjajo) in 3 kose opreme za pot Jezusovega učenca.

Cilj poti, na katero te on vabi je, da bi imel večno življenje: »Bog je svet tako ljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogúbil, ampak bi imel večno življenje. O večnem življenju sem že pisal: gre za polno življenje, kakovost življenja, ki ni le biološko in psihološko, ampak življenje v Božji ljubezni!

Učenec se uči od učitelja: Jezus je Nikodemu, svojemu skrivnemu učencu povedal: »Bog je svet ljubil tako …«

  • »Tako« označuje mero – kako ZELO Bog ljubi – do konca. On da lastnega Sina!
  • »Tako« označuje način, kako Bog ljubi: Bog ljubi tako, da se spusti, da »stopi dol« k človeku. Razodene se kot skupnost Očeta, Sina in Duha. In povabi nas v to občestvo, povabi nas k svoji mizi, k bogastvu svojega življenja. In tudi mi bomo Boga vedno znova doživeli ot skupnost, ki jo ustvarja med nami.
  • »Tako« označuje tudi namen, s katerim ljubi: da bi vse rešil. Sinovo polanstvo je vse nas narediti za brate in sestre. Zato je praznik svete Trojice praznik občestva, praznik skupnosti, ki jo Troedini ustvarja med nami. Kajti lepota resničnega življenja je prav v skupnosti. Lepota je, da nas je več in smo eno. Tro-edinost je temeljna lastnost našega Boga. In Edinost med nami je sad, ko se odločimo, da postanemo učenci Sina.

Si torej upaš stopiti na to pot?

Tomaž
 

Zelo preprosto je. Oče te je vzljubil. Zelo. Tako zelo, da te ni mogel pustiti v smrti. Poslal je svojega Sina, ki je zate dal življenje. Kako?, me vprašaš. Vprašam te nazaj: Si praznoval veliko noč? Praviš da ja? No, potem upam, da veš, kaj si praznoval: To, da je on umrl, da bi te našel v tvoji smrti in da je vstal, da bi te dvignil iz groba v življenje. Mene je že velikokrat. Če ne drugje, pri spovedi gotovo! Si krščen? Da? Potem se je to takrat zgodilo 100%! Bil si mrtev in on ti je dal božje življenje! V tebi je poleg telesnega in duševnega življenja tudi Duh - Gospod, ki oživlja! Morda si zakopal svoj krst, a tam spodaj je izvir, ki ne presahne.

Najbrž so te učili, da ima Bog rad dobre, poštene, »pridne«. A Pavel pravi, da je Kristus umrl za nas, ko smo bili še grešniki. Da, ko smo bili še sovražniki Boga, nas je on vzljubil (Rim 5,10)! Najbrž se ti zdi čudno, da tako pišem. Si že kdaj doživel Boga kot sovražnika? Ne? Potem nisi iskren! Spomni se, kako si mu že kdaj rekel, naj te pusti pri miru! To pomeni, da si hotel biti sam. Da si hotel imeti prav. Svoj prav. Zato se zdi, da je Jezus nadležen. Ker me ne pusti v mojem miru, v moji zagledanosti vase. Ne pusti me samega. Hoče mi pokazati, kako lepo je biti z Bogom. Kako lepo je biti Jezusov učenec. Kako lepo je hoditi z njim skozi življenje!

Duhovno življenje se začne, ko odkriješ, da si Božji otrok. Da te je Gospod vzljubil in da ni potrebno, da si zaslužiš njegovo ljubezen. Žal smo duhovno življenje velikokrat zamenjali s sistemom pravil in vrednot: Moraš delati tako, moraš biti tak in tak … Povsod ti tako govorijo, zato tega res ne potrebuješ še v Cerkvi!

Še en dokaz: današnji evangelij. Koga pokliče Jezus? Popolne? Izobražene? Vzgojene? Nikakor! Pater je bil prenapetež, Tomaž dvomljivec, Juda tat. Da ne naštevam vseh. Njim je zaupal poslanstvo: »Žetev je velika, delavcev pa malo.« Potem jih je poklical k sebi. Po imenu. Tako kliče danes. Tudi tebe. Mene?, vprašaš. Da, tebe. V tem svetu potrebuje ljudi, ki bodo pokazali drugim, kaj pomeni biti zares živ! Kaj pomeni, da jih je on potegnil iz smrti v življenje. Ne ovirajo ga tvoje napake, niti tvoji grehi. In v nič, čisto v nič te ne bo silil. Sprašuje te samo eno: »Hočeš živeti sam, iz svojih moči, ali boš pil iz izvira milosti, ki ti jo dajem? Hočeš živeti kot posameznik, tisti, ki se mora dokazati, kako dober je in uveljaviti sebe, ali pa mi boš dovolil, da te počasi osvobodim skrbi zase in ti pokažem, da si ljubljen tak, kot si? Da je temelj vsega, da si v meni in z mano ljubljen sin in ljubljena hči? Da zato lahko postaneš brat vsem! To pomeni biti moj učenec To je vprašanje za vsakega kristjana, tudi zate! Kajti Jezus ima zate posebno skrb. Nikakor mu ni vseeno. Nič čudnega. Zate je prelil svojo kri.

Tomaž
 

Ker bo šel ta naš medžupnijski listič malo na počitnice, bi rad tu zapisal nekaj zgoščenih besed o poti, na katero smo povabljeni v tem poletju - ob Besedi, ki jo poslušamo ob nedeljah. Pot učenca pomeni živeti z Gospodom. To ni šola v klopeh ali za ekranom, ampak sredi življenja. Na tej poti nam Jezus v tem poletju kaže SMER: zaznamuje pot s štirimi markacijami, da se ne bi izgubili. Nato nam bo izročil tri kose opreme za zahtevnejše dele te poti, ki gotovo pridejo in takrat je dobro biti pripet na klin, s čelado na glavi. Ker ti težki prehodi gotovo pridejo in dobro je biti opremljen!

Rezultat iskanja slik za markacijaGospod te KLIČE (18.6.)

Pot kristjana, je pot novega človeka: tistega, ki se je rodil v vodah krsta. Takrat je Gospod poklical k sebi učence: izmučene, da se napijejo ob izviru življenja in razkropljene, da se zberejo v eno Kristusovo telo. Od takrat ne neha našemu življenju dajati smisla in ga zbirati v evharistiji. Ne bo dopustil, da bi naše življenje ostalo kot polje zrele pšenice, ki je nihče ne požanje, zato nas vabi, da vsako zrno darujemo na njegov oltar.

Povezana slikaGospod te OPOGUMLJA (25.6)

Pot kristjana je pot, kjer so nasprotovanja. Da, celo med najbližjimi. Zato Jezus Svojim učencem ponavlja: »Ne bojte se!« Ni potrebno, da tvoje življenje vodi strah pred nasprotovanji, strah pred smrtjo! Če Bog skrbi za vrabce, koliko bolj bo zate, ki si njegov sin, njegova hči!

Povezana slikaGospod te tudi IZZIVA (2.7.)

Gre za zahtevno pot, ne za ležanje na kavču. Gre za to, da izgubim svoje življenje za nekoga, če ga hočem najti. Ko podariš svoje življenje, odkriješ njegovo lepoto in dragocenost. Ko ga hočeš ohraniti zase, izgubljaš. Na tej poti je ključno vprašanje: Za koga boš dal svoje življenje?

Povezana slikaGospod se ti RAZODEVA (9.7.)

Oče, ki je Gospod nebes in zemlje, se razodeva malim! Skrije se modrim in razumnim, ki se zanašajo na »meso« - na človeške sposobnosti in razodene ponižnim. Znaš biti majhen pred Gospodom, da spoznaš njegovo veličino in moč? Odrešenik bo prišel na osličku: razodel bo moč krotkosti in moč Duha!

In potem nam bo izročil 3 kose opreme in vse bo povedal v prilikah! Gospod te želi opremiti tako, da:

Rezultat iskanja slik za vponkaspoznaš DINAMIKO delovanja Božje besede (16.7). Ta je učinkovita kot dež, ki daje rast. Živa kot seme, ki vzkali, a ne rodi sadu na vsakem terenu. Na cesti ga pozobljejo ptice, na kamnih ovene, trnje ga zaduši. Odvisno je torej od tega, kakšna zemlja sem!

Rezultat iskanja slik za čelna svetilkate uči RAZLOČEVANJA med dobrim in slabim ter dobrim in boljšim (23.7.). Med pšenico sovražnik poseje plevel. Da, na delu je Sveti Duh, a tudi sovražnik – hudi duh! Kako razločiti zrnje od plev? Kako razločiti, kaj je dobro in kaj slabo, kaj je slabo in kaj boljše. Kaj je tako dobro, da kot kvas prekvasi vse?

Rezultat iskanja slik za alpinizem čeladati daje MODROST in pogum za odločitve (30.7). Modrost, da se zaveš, kaj je res dragoceno in za kaj se splača zastaviti vse, kaj na koncu ostane in kaj bo vrženo proč. Pogum, ki se rodi iz veselja nad zakladom, ki si ga našel. Blagoslovljeno pot ti želim – skupaj z Njim!

Tomaž