Preskoči na vsebino


33. navadna nedelja, leto ''c''

Razmišljanje ob evangelijskem odlomku  Lk 21, 5-19

Usmiljeni Jezus, bi najbrž današnji  evangelij, takole povzel: Nič hudega, če se vaša Cerkev podre, če se vaša hiša poruši, če vas po krivem aretirajo, če vas obsodijo po nedolžnem, če o vas grdo govorijo, če ste temu svetu čudaki … Živeli boste, če je Bog na prvem mestu!

 Jezus bi rekel: vse te scene sem doživel in preživel. Še več, celo umrl sem na križu in vstal  ter živim večno. Upal sem si biti preganjan, klub temu, da bi lahko ušel. Dopustil sem, da so podrli tempelj. Nisem izpolnil pričakovane vloge zemeljskega super vladarja, zato, ker sem poslan, da vladam z večjo in večno ljubeznijo.  

Je to res usmiljeni Jezus, ki to dopušča? Je res vladar, nesmrtni Bog, ki tudi sam umre na sramotnem križu?

Človeško gledano nam ne bi bilo vseeno ob misli, da tuji narodi podrejo naše svetišče, zgrozili bi se, da uničijo naš dom, oskrunijo naš jezik in pri tem Jezus še zahteva, da naj bomo stanovitni v veri in je ne zatajimo. Kakšen Bog pa je to, ki to dopušča?

Ta Bog, ni človeški psiholog, ta Bog, ni naš tekmec, ni naš zemeljski vladar, ki vlada z močno vojsko. Pa če prav je sam postal človek, je več kot to. Je  tudi pravi Bog. Tisti ''več'' je tema nedeljskega evangelija. V ta ''več''  vabi tudi nas, saj je On del nas, ki se je naselil med nas. Kakor smo potomci prvega človeka Adama, tako smo po krstu, tudi potomci Vstalega Jezusa, ki je v našem DNK-ju.  Zato z njegovim pogledom, zmoremo pogledati po Božje in se pri tem realno zavedati minljivosti sebe in zemeljskih dragocenosti. pri tem nas svari, da se ne bi navezovali na ta svet, ker bi potemtakem z njim propadli tudi mi. Srh ob minljivosti, nas Adamove potomce zajame, nad tem pa nas Kristusove rešence, opogumljata stavka: »Jaz sem svet premagal«(Jn 16,33) in »Jaz sem z vami vse dni, do konca sveta.«(Mt 28,20). 

Vemo, da življenje ni samo to kar gledamo z očmi ali poslušamo z ušesi in kar otipamo z rokami. To so sredstva, a cilj je mnogo več. Ta ''več'' nam Jezus oznanja danes. Zato uporabimo Jezusov pogled, ki nam ga ponuja. Z  Jezusovim  pogledom, bomo zaupno upirali pogled na križ, ko nam bo težko, z njim gledali jutranjo zarjo Vstajenjske sreče, bili radostni in sočutni ob božičnih jaslicah. Tako bomo  oznanjali vsakdanja  Božja dela in spoznali, da Bog vlada z ljubeznijo  in sredstvi usmiljenja.  

Andrej, bogoslovecPrint Friendly and PDF