Bodi tudi ti del te skrivnosti

Zgodba tvojega življenja - 1

Ko se je bratu rodil sinček - no, je pravi korenjak =) - sem nestrpno čakal, kdaj ga bom lahko videl in vzel v naročje. Mlada mamica in očka sta nekaj dni previdno čuvala dete pred obiski. Moje pričakovanje se je še povečalo … Ko sem ga lahko prvič videl, sem bil očaran nad tem, kako je res nekaj posebnega. Edinstven je. Čudovit. Tako kot vsak otrok! Tako kot vsak človek. Dragocen Bogu, neprecenljiv. Tudi ti. In tukaj želi Bog nadaljevati zgodbo božičnega čudeža, zgodbo tvojega življenja! Zgodbo, ki je edinstvena, neponovljiva. Tvoja in – če hočeš – tudi Božja. Se spomniš dveh črt?

O tem nam spregovorijo tudi naše letošnje jaslice, ki so delo štirih mož in enega čudovitega fanta. Zakaj so jaslice – še tako preproste -  tako zanimiva stvar? Ljudje moramo videti. Luka piše svoj evangelij tretji generaciji kristjanov in posreduje preverjeno pričevanje očividcev. Evangelist Janez poudari: »Kar je bilo od začetka, kar smo slišali, kar smo na svoje oči videli, kar smo opazovali in so otipale naše roke, to vam oznanjamo: Besedo življenja« (1 Jn 1,1). Kaj torej vidimo na naših jaslicah?

Rdeča tkanina ponazarja pot učlovečenja Besede. Marija, ki je odprta Bogu, spočne v moči Svetega Duha. Skrivnost Boga se razgrne - razodene v detetu, povitem v plenice in položenem v jasli. Ta skrivnost poveže vse življenje v celoto: življenje Jožefa in Marije, preprostih pastirjev, pot modrih z Vzhoda, naše poslušanje Božje besede, življenje družin in ljudi danes: vse postane del te skrivnosti. Kako? Tako, da vstopiš v to skrivnost, v to dogajanje. Da ne greš mimo, ampak se ustaviš. Da sedeš ob studenčku in piješ. Da se pustiš nagovoriti.

Ko se približaš štalici, se naenkrat znajdeš v njej. Postaneš del te skrivnosti. Postaneš del družine, priča rojstva. Z ene strani prihajajo pastirji in modri. Z druge ti. Tu se vse poti srečajo.

Modri, ki prehodijo dolgo pot z Vzhoda, se pustijo voditi blagemu siju zvezde. Ker so bili odprti za znamenja Boga, je njihovo življenje postalo del veliko večje zgodbe: zgodbe odrešenja. Srečanje z Detetom spreminja naše življenje: Fotografije na bloku so vzete iz življenja: življenje mož, žena, otrok, starejših, osamljenih, … Življenje vsakega od nas lahko postane del Božje zgodbe.

Želiš, da tvoje življenje postane del te zgodbe? Potem delaj vsakdanje opravke skupaj z Jezusom, Marijo, Jožefom … Vzemi si vsak dan nekaj časa in se pogovarjaj z Bogom! Ob nedeljah pridi k maši - v poslušanju Božje besede bomo odkrivali, kako lahko skupaj z Bogom pišemo čudovito zgodbo življenja v vsej polnosti!

Tomaž
 

Zakaj te je Bog ustvaril?

Zgodba tvojega življenja - 2

Moj brat ima sinčka, ki je star sedem mesecev in pol. Bil sem priča, ko so ga krstili. Kako budno in mirno je spremljal dogajanje. Čeprav je še dojenček, ni nič ušlo njegovim očem. Ob njem in ob vsakem otroku se začudim: le kaj se skriva v njem? Le kaj bo iz njega? Kako velika skrivnost je vsak človek!

Zato je tudi tvoja zgodba pomembna! Tvoje življeje je neponovljiva zgodba! Tudi če se tebi morda zdi nepomembna, če nikoli ne bo zapisana v knjigi ali posneta v filmu, je pomembna za Boga! Dokler živim svojo majhno zgodbo, dokler je njena glavna tema »jaz«, moje ugodje, moj denar, moja kariera, moja varnost, moje želje in potrebe, takrat me bo vse skrbelo. Ko svojo zgodbo omejim le nase, je to zagotovo recept za skrb in strah. Tako je živel kralj Herod. Modri z Vzhoda, ki so bili odprti za Božja znamenja, pa so se vključili v veliko, Božjo zgodbo in so bili napolnjeni s prekipevajočim veseljem.

Kako lahko torej skupaj z Bogom pišeš čudovito zgodbo življenja v vsej polnosti?

Predlagam ti preprosto vajo: Vzemi list papirja ali stran v svojem duhovnem dnevniku, če ga pišeš, in nariši črto svojega življeja in ob njej zapiši pomembne dogodke, dogodke, ob katerih nisi bil več isti kot prej, dogodke, ki so te spremenili. Nato se o njih v molitvi pogovarjaj z Bogom. Zahvaljuj se. Izročaj mu boleče stvari. Sprašuj ga. Lahko si tudi jezen na Boga! Tako boš bolje spoznal svojo preteklost v luči velike zgodbe, ki jo piše Bog in z večjim zaupanjem pogledal v prihodnost. Izrazi svoja čutenja Bogu, izročaj mu svojo preteklost! Bog je bil s teboj tudi v preizkušnjah in težkih trenutkih, deloval je v navideznih naključjih.

V svoji življenjski zgodbi boš počasi lahko videl Božje delovanje in njegov načrt. Sprašuj ga: »Čemu si me ustvaril in postavil na ta svet, v to družino, v to okolje? Kakšen je tvoj načrt? Pomagaj mi ga razumeti!« Tvoje življenje je zgodba. In samo ti lahko - skupaj z Bogom - iz tvojega življenja narediš zgodbo, ki bo vredna, da jo poveš drugim, predvsem pa, vredna, da jo živiš!

Na začetku te zgodbe stoji on, Bog. Včasih srečam mladega človeka, ki je prepričan, da je napaka. Morda ga je zaznamovala težka izkušnja v družini, boleč dogodek v otroštvu ali negativne izkušnje v mladosti, včasih vse troje. Te stvari preglasijo Božji glas, božjo zamisel v njem. Morda se to vsaj včasih zazdi tudi tebi. A Bog ne dela napak. Ustvaril te je čudovito, v vsej edinstvenosti in lepoti. Preden je ustvaril svet, si je zamislil tebe. Z neskončno ljubeznijo te je oblikoval pod srcem matere, te zaupal njej in očetu, tudi če sta nepopolna človeka. Vendar je tvoje življenje njegov dar. Največji dar, ki ga moraš sprejeti iz njegovih rok in objeti z nežnostjo in ljubeznijo! Ti si njegov ljubljeni otrok: ljubljeni sin, ljubljena hči! Na začetku tvoje zgodbe je njegova ljubezen.

Tomaž
 

Kaj storiti, ko zmanjka ...

Zgodba tvojega življenja - 3

Lani sem bil priča dveh porok mojih sestričen, ki sta našli res dobra moža in seveda sta ona našla dobri ženi =). Vedno znova sem ganjen, ko spoznavam in spremljam zgodbe ljudi. V globini  gre za zgodbe o ljubezni. Ko se srečata dva, se začne nova zgodba. Brez naivnosti in mita o srečni zaljubljenosti, saj trajen in lep odnos zahteva nenehen trud.

Na začetku vsake – tudi tvoje zgodbe stoji Bog. In ti, samo ti se odločaš, ali boš živel samo svojo, majhno zgodbo, ali boš odgovoril Bogu, ki te vabi v veliko zgodbo odrešenja. »Bog ki te je ustvaril brez tebe, ne more odrešiti brez tebe« (sv. Avguštin). Zakaj ne? Ker ti je dal svobodo. In ker hoče v tebi imeti sodelavca.

Zato prinesi svojo življenjsko situacijo pred Boga in on bo posredoval. Na svatbi v Kani zmanjka vina in Marija zazna stisko mladoporočencev. Vino je simbol polnosti življenja - zmanjka torej nečesa bistvenega. V mirnem in lepem poteku življenja se prej ali slej zgodi težava. Morda je to zakonski odnos, ki je prišel v krizo; bolezen, ki je prišla nenapovedano. Nepričakovana nosečnost, izguba službe, smrt ljubljene osebe, ločitev, konec odnosa, ki je obljubljal veliko, neizpolnjena želja po otroku, po resni partnerski zvezi ... To so naši kamniti vrči ... Vrči, ki jih moramo napolniti z vodo – to pomeni narediti, kar je v naši moči. So stvari, ki jih moraš narediti ti, ki jih ne more narediti Bog namesto tebe! Hkrati prinašaj to svojo situacijo pred Boga! Vztrajaj! Marijo je Jezus prvič neprijazno zavrnil ... Pa je vztrajala ... ker je verovala!

Naj tu spomnim na čudeže, za katere smo molili in jih pričakovali ob božiču. Nekateri so se zgodili. Neka oseba je bila čudežno ozdravljena. Nek mlad moški je po dolgih letih šel k spovedi. Morda imaš tudi ti čudež, ki ga lahko podeliš z drugimi?

Moja velika in srčna želja, moja molitev k Bogu vsak dan je, da bi zajemali iz Božje moči, ki nam je na razpolago. Vino iz Kane je Božja moč, ki deluje v življenju vseh, ki verujejo, ki svoje življenje prinašajo pred Boga. Tu se spreminjajo življenjske zgodbe. Tukaj se začenjajo nove zgodbe: Zgodba para, ki je v svoj zakonski odnos povabil Boga in jima poroka ni bila le lepa ceremonija. Zgodba žene, ki se je odločila, da reši svoj zakon. Zgodba nekoga, ki je zaupal in mu je Bog poslal na pot osebo, s katero lahko gradijo odnos resnične ljubezni. Zgodba moža in žene, ki sta v bolečih preizkušnjah ohranila zaupanje in vero, da njun nerojen otrok živi in da smo ustvarjeni za večno življenje. Zgodbe ljudi, ki so našli pot iz zasvojenosti v svobodo. Zgodbe mladih, ki so našli samozavest, vzljubili svoje življenje in ga zaživeli v polnosti. Zgodbe ljudi, ki so končno zmogli odpustiti ...

Za te zgodbe molim in upam, da je med njimi tudi tvoja!

Tomaž
 

Ko ti je žal …

Zgodba tvojega življenja - 4

Desni blatnik na mojem avtomobilu je odrsan. Vem točno kje in kdaj se je to zgodilo. Hitenje pri parkiranju, nepozornost, hrsk … Ojoj! Pa je samo blatnik … Kolikokrat se mi je zgodilo, da sem prizadel sebe in druge, naredil škodo, ki je ne more popraviti avtoličar. In mi je žal. Ko so Izraelci po dolgih letih izgnanstva zopet brali knjigo božje postave, so jokali. Spoznali so, kako daleč so od tega, kar je Bog želel zanje.

Vsak od nas ima v življenju stvari, za katere mu je žal. Zakaj se nam to zgodi? Ker se ne ustavimo, da bi videli zgodbo svojega življenja v širši perspektivi. Ko spoznamo svoje napake, nam je žal. Katere so stvari, ki jih obžaluješ? Morda je to izgubljeno prijateljstvo, zakon, ki je razpadel, napake pri vzgoji otrok, naivnost v letih mladosti, zapravljena leta in priložnosti za dobro, nepremišljene odločitve, ki so te pripeljale tja, kamor nisi želel … In vendar si tu. In vendar sem tu.

Dobra novica – evangelij – je to, da mojemu obžalovanju prihaja naproti Gospod. Stvari, ki jih obžalujem, niso nepopravljive. Milost je večja od greha, pravi sveti Pavel. Jezus pred domačini v Nazaretu naznani leto milosti, ki pomeni svobodo ujetnikom, pogled slepim, svobodo zatiranim. Mi nismo ujetniki svojih napak, grehov in vsega, kar obžalujemo! Dogodki v naši zgodbi, ki jih obžalujemo – prav tam lahko izkusimo odrešenje. Tvoje obžalovanje je kraj, kjer Bog prinaša odrešenje!

Prošnja, s katero lahko prideš pred Gospoda je, da bi videl svoje grehe in napake v božji perspektivi. Sveto pismo pravi: »Tistim, ki Boga ljubijo, vse pripomore k dobremu« (Rim 8,28). Sveti Avguštin, ki je v knjigi Izpovedi natančno opisal veliko stvari, ki jih je obžaloval, je k tej svetopisemski vrstici  dodal: »Celo greh!« Da, celo greh, če se seveda v meni rodi obžalovanje in kesanje. Ko pridem pred Gospoda in rečem: »Žal mi je, pomagaj mi to popraviti«, se sprosti Očetovo usmiljenje. Kako bi mi svoje napake in boleče rane iz preteklosti hitro zavrgli kot smeti! Bog ne dela tako! Bog iz razbitin našega življenja potrpežljivo sestavlja novo umetnino. Mozaik v naši cerkvi bi bil kup razbitega kamenja. Pa so se našli umetniki, ki so te kamne potrpežljivo, enega za drugim, z ljubeznijo lepili na steno in nastala je celota, pred katero ostrmiš.

Tako Bog dela s stavrmi, ki jih obžaluješ: zbere jih, prečisti in iz njih naredi nekaj povsem novega! To je milost! To je usmiljenje! To je nova zgodba – zgodba, o kateri nisi morda nisi sanjal. »Ne bodite žalostni, kajti veselje v Gospodu je vaša moč!« (Neh 8,10) Ne ustavi se pri obžalovanju. Veseli se tega, kar Bog dela v tvojem življenju prav v tem trenutku. »Glej, vse delam novo!« (Raz 21,5).

Tomaž
 

Živi in povej

Zgodba tvojega življenja – 5 - zaključek

Včasih se odločamo, ne da bi videli svoje življenje s širše perspektive. Kot da bi delali v temi, ko v bistvu ne vidiš, kaj zares delaš. In ker se nikoli ne ustavimo, se pogosto zapletemo v vedno iste napačne odločitve. Bog pa nam hoče odpreti oči, da bi videli svojo zgodbo širše: da bi videli njegovo zgodbo, ki jo piše lahko samo skupaj z nami. Tvoja zgodba je pomembna in na njenem začetku je Bog: on te je oblikoval in vzljubil, te postavil v točno določen kraj in trenutek z nekim namenom. On te ne pušča samega: ko ti zamanjka moči, ljubezni, potrpežljivosti, spreminja tvojo vodo v vino – ko v poslušnosti narediš, kar ti naroča, on dela čudeže. In tudi, ko vidiš v svojem življenju stvari, ki ti jih je žal, ni konec: prav tam, kjer stvari obžaluješ, Bog prinaša odrešenje! In tu se rojeva veselje: nisi ujetnik svojih napak, grehov in vsega, kar obžaluješ, ampak Bog tu odpira novo pot. To je leto usmiljenja, to je leto milosti! Ne žaluj in ne jokaj, kajti veselje v Gospodu je tvoja moč!

Ko sem se o svojem življenju začel pogovarjati z Bogom, ko sem se mu začel zahvaljevati za darove in milosti, ki mi jih je dal, ko sem mu vedno znova prinašal svoje grehe in napake, stvari, ki jih obžalujem, je moj odnos z njim rastel. Poglobil se je in postal vedno trdnejši. In ko nisem molil, ko sem se začel zanašati nase, ko stvari, ki jih obžalujem nisem prinesel predenj in rekel: »Oprosti!«, takrat sem se oddaljil od njega. On hoče biti blizu, hoče biti v intimnem odnosu z mano in tabo, nikakor mu ni vseeno, kako je z mano in s tabo! On hoče tudi tebe iz rutine verskih običajev povabiti v intimen, globok odnos! Če moliš ali hodiš k maši – vsaj včasih – »zaradi otrok«, pridi k maši in moli – zaradi sebe! Bog hoče biti v odnosu s teboj!

Tvoja zgodba je popolnoma tvoja, osebna, vendar ni zasebna, privatna. Gospod ne samo da piše tvojo zgodbo s teboj, z njo hoče nagovoriti in navdihniti tudi druge. Jeremija je živel svoje življenje, doker ga ni Gospod poklical za preroka. In za preroka je izbral tudi tebe. Seveda se mu upiraš, tako kot Jeremija: »Mlad sem! Ne znam govoriti! Pošlji koga bolj sposobnega!« Ne … Gospod kliče tebe. Pošilja tebe. Seveda se lahko upreš. On te ne bo prisilil. Vendar … dokler ne boš šel, ne boš uresničil potenciala, možnosti, ki so v tebi. Dokler ne boš tvegal kot Jezus – tudi tega, da te zavržejo, ne boš izkusil, da prav preko tvoje zgodbe lahko Bog nagovarja druge. Kako?

Za nekatere bo to preprosto to, da bodo med svojimi domačimi in v svojem okolju bili drugačni: skrbni, ljubeči, pošteni, pozorni, čuteči … zato, ker so v svojo zgodbo spustili Božjo ljubezen … Papež Frančišek nas vabi k delom usmiljenja: telesnim in duhovnim.

Potem pa nas Gospod povabi tudi k pričevanju. Nobenega ti ni potrebno spreobrniti, prepričati. Vse, kar lahko storiš, je, da poveš svojo zgodbo: »Odkar sem vstopil v odnos z Bogom, je moje življenje drugačno. Našel sem mir, jasnost, moč …«. Kako je Gospod spremenil tvoje življenje? To je tvoja zgodba. Povej jo - z njo se nihče ne bo mogel prepirati.

Tomaž