Preskoči na vsebino


Starši prvega razreda - Prvo leto uvajanja v svet vere

* za prenos pisma Prvo leto uvajanja v svet vere za otroke kliknite TUKAJ

Prvo leto uvajanja v svet vere za otroke

Dragi starši!
Veseli smo, da ste se odločili, da vašega otroka vključite v župnijsko katehezo (verouk). Tako bo lahko skupaj s svojimi vrstniki odkrival svet vere, razvijal duhovni čut, ki ga vsi nosimo zapisanega v srcu. Kateheza v prvem razredu je zasnovana tako, da otroka na njemu primeren način vodi v oseben odnos z Bogom, ga uči praznovati in spoznavati Jezusa, Boga, Marijo, svetnike. Delo pri katehezi, ki jo vodi gospa Danica se povezuje s prazniki v letu (božič, velika noč, …) in s pomembnimi trenutki (materinski dan, …) Zasnovano je na raznolikosti metod (igra, petje, poslušanje, risanje, barvanje, izdelovanje, …), preko katerih so podane osnovne vsebine vere.

Vas starše vabim, da skupaj sodelujemo. Kako?

Prva stvar, ki jo v župniji izvajamo že več let je ta, da starši spremljate svojega otroka tako, da tudi sami poglabljate svojo vero in jo spoznavate. V ta namen imamo vzporedno s srečanji za otroke tudi srečanja za odrasle, ki potekajo vsakih 14 dni. Na njih poleg kavice ali sokaJ vsakič prejmete tudi vsebino, ki vam bo pomagala najti v veri moč in spodbudo za vsakdanje življenje. Poleg tega je to priložnost, da se spoznamo, se pogovorimo o vprašanjih, ki jih zastavljajo otroci, in teh, ki se porajajo v nas samih. Pri vseh stvareh se mi zdita pomembni dve stvari: odprtost in čas.

Odprtost zato, ker  so ta srečanja res namenjena vam in bo poleg vsebine, ki jo bom posredoval sam, res pomemben vaš prispevek, podelitev mnenj, vprašanj, skupnega iskanja.

Čas pa zato, ker vemo, da danes »nimamo časa«. Oziroma, ga imamo, samo vzamemo si ga težko. »Zakaj sem na svetu?« »Kako naj bom resnično srečen?« »Kako naj vzgajam svojega otroka?« »Kako odpustiti?« »Kako lahko spoznam Boga?… veliko vprašanj je, ki jih nosimo v sebi. Se vam zdijo pomembna? ČE se vam, potem si skupaj vzemimo čas in jih odkrivajmo.

1. Naša srečanja bodo v prvem polletju ob sredah ob 17. uri:

Vsebina srečanj: Tvoje obličje iščem, o Bog…

15.10. // Oče naš: Skrivnost, Lepota, Obličje

19.11 // Reši nas hudega:  Opremljni za boj s sovražnikom

10.12.// Kako praznovati božič? Skrivnost Božje bližine

11.2. // Daj nam kruh – odpusti dolge:  Bistvene svari življenja

18.3. // Zgodi se tvoja volja: Kaj v resnici hoče Bog?

22.4. // Pridi tvoje kraljestvo: Odločitve na poti k Cilju

10.6. // Zahvalna sveta maša: Praznujmo skupaj!

Vabim vas, da si za srečanja vzamete čas, ne bo vam žal!

2. Nedeljska sveta maša

Vabim vas, da skupaj z otrokom redno prihajate k nedeljski sveti maši, saj se tam srečujemo z živim Jezusom, ki je vstal in hodi z nami! Predstavljate si, da o svojem najboljšem prijatelju samo berete, nikoli pa ga ne srečate ali greste z njim na kavo in poklepetate. Jezus nam hkrati zagotavlja, da bomo tam našli moč za vsakdanje življenje, saj vsi »jamramo«, da nimamo časa in moči – tu jo bomo našli! O tem, kako praznovati božič in veliko noč bomo govorili na srečanjih staršev.

3. Vzgoja v veri – vloga staršev

Vi, dragi starši ste PRVI KATEHETI svojih otrok, saj ste pri krstu obljubili, da jih boste vzgajali po »nauku Kristusa in njegove Cerkve«. Zato je vaša vloga nenadomestljiva. Vi boste otrokom najprej z ZGLEDOM, skupno družinsko molitvijo, prvi vzgojitelji v veri. Ker pa se je težko iti »verouk doma« kar tako, vam pri tem pomaga Gradivo za starše in bogoslužni zvezek.

Bogoslužni zvezek s sličicami nam je lahko spodbuda, da poslušamo Božjo besedo in pustimo, da v nas deluje. Pomagajmo ga otroku dopolniti – stavek iz nedeljskega evangelija lahko uporabimo tudi kot misel pred nedeljskim družinskim kosilom, zmolimo Očenaš in molitev pred jedjo. Praznujmo nedeljo kot dan Jezusovega vstajenja tudi doma!

4. Reden verouk v župniji

Letošnje kateheze so prirejene tako, da otroci spoznavajo osnovne vsebine vere. Prosim, če odsotnost otrok od verouka opravičite katehistinji osebno ali pisno ter se v primeru odsotnosti skupaj z otrokom pogovorite o snovi, ki smo jo obravnavali, in naredite nalogo. Zato, da to lahko storite in tudi, da lahko sledite vsebini veroučnega leta, imate na razpolago Gradivo za starše pri posameznih katehezah. Naj bo v pomoč vam, ko spremljate otroka pri posameznih lekcijah.

5. Sodelovanje pri bogoslužju in dobrodelnosti

Otroci bogoslužje – sveto mašo lažje spremljajo in doživljajo, če v njem aktivno sodelujejo. Svoje otroke vključite lahko vključite v otroški pevski zbor ali k ministrantom.

Med letom, posebej v adventu in postu bomo otroke povabili k organiziranim dobrodelnim akcijam. Gotovo pa jih v dobrodelnosti in pomoči ljudem v stiski prvi vzgajate vi z obiskom bolnih, ostarelih, pomoči sosedom, …

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dragi oče, draga mama! 
Želim si, da bi v letošnjem letu lepo sodelovali. Vabim vaju, da molita drug za drugega in za svojega otroka. Tudi sam vama obljubljam svojo molitev.
V primeru, da vam ne uspe OSEBNO srečati z nami, posredujemo tu stike za NUJNE PRIMERE:

Danica Brožič, katehistinja
031 433 406
danica.brozic@gmail.com

Tomaž Kete, župnik
05 628 41 00
041 603 045
tomaz.kete@gmail.com

Tomaž Kete, župnikPrint Friendly and PDF