Preskoči na vsebino


Starši prvoobhajancev - Sodelovanje v pripravi na prvo sveto obhajilo

* za prenos pisma Priprava na prvo sveto spoved in prvo sveto obhajilo 2014-15 kliknite TUKAJ

Priprava na prvo sveto spoved in prvo sveto obhajilo 2014-15

1. Srečanja za starše

Če želimo spremljati naše otroke pri pripravi na prejem teh dveh zakramentov, smo povabljeni, da tudi sami, kot odrasli kristjani poglobimo svoj odnos z Bogom v teh dveh zakramentih. Temu bomo namenili 7 srečanj za starše. Prosim, če se jih lahko redno udeležujete, saj s tem pokažete, da želite otroku res stati ob strani in tudi sami boste obogateni! Predvideni datumi srečanj:

Jesen (zakrament sprave):
24.9.//22.10//3.12// PRVA SVETA SPOVED: 20.12.

Pomlad (zakr. evharistije):
11.2.//18.3.//22.4.//6.5.// PRVO SVETO OBHAJILO: 17.5 ali 31.5.

2. Nedeljska sveta maša

Vabim vas, da skupaj z otrokom redno prihajate k nedeljski sveti maši, saj se tam srečujemo z živim Jezusom, ki je vstal in hodi z nami! Predstavljate si, da o svojem najboljšem prijatelju samo berete, nikoli pa ga ne srečate ali greste z njim na kavo in poklepetate. Jezus nam hkrati zagotavlja, da bomo tam našli moč za vsakdanje življenje, saj vsi »jamramo«, da nimamo časa in moči – tu jo bomo našli! O tem, kako praznovati božič in veliko noč bomo govorili na srečanjih staršev.

3. Priprava na prvo sveto spoved in obhajilo doma – vloga staršev

Vi, dragi starši ste PRVI KATEHETI svojih otrok, saj ste pri krstu obljubili, da jih boste vzgajali po »nauku Kristusa in njegove Cerkve«. Zato je vaša vloga nenadomestljiva. Vi boste otrokom najprej z ZGLEDOM, skupno družinsko molitvijo, prvi vzgojitelji v veri. Ker pa se je težko iti »verouk doma« kar tako, vam pri tem pomagajo pole in bogoslužni zvezek.

PRIDITE k meni – delovne pole: so namenjene ponavljanju in utrjevanju vsebine katehez. Pole so priložnost, da starši skupaj z otrokom berete Sveto pismo in se pogovorite ob določenih temah.

Bogoslužni zvezek s sličicami nam je lahko spodbuda, da poslušamo Božjo besedo in pustimo, da v nas deluje. Pomagajmo ga otroku dopolniti – stavek iz nedeljskega evangelija lahko uporabimo tudi kot misel pred nedeljskim družinskim kosilom, zmolimo Očenaš in molitev pred jedjo. Praznujmo nedeljo kot dan Jezusovega vstajenja tudi doma!

4. Reden verouk v župniji

Letošnje kateheze so prirejene tako, da se do božiča otroci spoznavajo Božjo ljubezen in  odpuščanje, v drugi polovici leta pa sveto mašo – evharistijo ter se tako pripravljajo na sveto obhajilo. Prosim, če odsotnost otrok od verouka opravičite ali meni osebno ali pisno ter se v primeru odsotnosti skupaj z otrokom pogovorite o snovi, ki smo jo obravnavali in naredite nalogo.

5. Sodelovanje pri bogoslužju in dobrodelnosti

Otroci bogoslužje – sveto mašo lažje spremljajo in doživljajo, če v njem aktivno sodelujejo. Lepo vas vabim, da svoje otroke vključite ali v otroški pevski zbor ali k ministrantom.

Med letom, posebej v adventu in postu bomo otroke povabili k organiziranim dobrodelnim akcijam. Gotovo pa jih v dobrodelnosti in pomoči ljudem v stiski prvi vzgajate vi z obiskom bolnih, ostarelih, pomoči sosedom, …

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dragi oče, draga mama!
Želim si, da bi v letošnjem letu lepo sodelovali. Vabim vaju, da molita drug za drugega in za svojega otroka. Tudi sam vama obljubljam svojo molitev.

Tomaž Kete, župnikPrint Friendly and PDF