Preskoči na vsebino


Starši birmancev - Sodelovanje v pripravi na sveto birmo

* za prenos pisma Sodelovanje v pripravi na sveto birmo kliknite TUKAJ

Sodelovanje v pripravi na sveto birmo

Draga mama in oče!

Pišem vama, ker si želim, da bi priprava na birmo za vajinega otroka, sedaj že mladostnika, bila tudi pomemben del priprave na življenje. Bom zelo iskren in neposreden.

Mladi, s katerimi se srečujem, so čudovite osebe. V njih vidim ŽELJO po pristnosti, resnici, po Lepoti. Tisto željo, ki je v srcu tudi nas, odraslih, ki pa jo skozi življenjske preizkušnje lahko tako hitro zasuje otopelost in utrujenost. Ker verjamem, da je ta želja v naših srcih in na poseben način PRISTNA in še več: da na to že(l)jo obstaja tudi ODGOVOR, se zato skušam z vašim otrokom pri verouku pogovarjati o vprašanjih, ki so temeljna: Kdo sem? Kaj je smisel in namen mojega življenja? Kako naj živim, da bom resnično srečen? Kaj je ljubezen in kako naj zares ljubim v svetu, ki je iz ljubezni naredil vse drugo …

Prepričan sem, da vaši otroci doma prejemajo dobro vzgojo in temelje za življenje. Pripravljajo se na bodoči poklic preko šolanja, in počnejo še veliko stvari, ki gradijo njihovo osebnost, telo in duha. Če zahtevam, da odgovorno sodelujejo in se vključujejo tudi v pripravo na birmo, želim to v njihovo in vaše dobro. Si bi želeli župnije – skupnosti, ki nudi samo zakramentalni servis[1] ali župnijo – skupnost, kjer vaši otroci človeško in duhovno rastejo v zrele, odgovorne in srečne ljudi in kristjane? Ker imajo prijatelje, vzgojitelje, sopotnike pri njihovem iskanju? Kjer se dobro pripravijo na izzive, ki jih prinaša življenje, da bodo nekega dne lahko dobri možje in žene, dobri starši, pošteni in uspešni državljani, zavedni kristjani, …? Kjer se bomo skupaj veselili Življenja v izobilju, ki ga daje Bog in se podpirali v preizkušnjah?

Ker se zavedam odgovornosti, ki mi je zaupana, in jasno čutim, da jo lahko izpolnim samo v sodelovanju z vami, ki ste prvi vzgojitelji svojih otrok – tudi v veri, vas vabim, da molite, da praznujete nedeljo kot Gospodov dan in dan, ko se redno in dejavno udeležite svete maše in se udeležite tudi srečanj za starše v pripravi na birmo. Posvetili jih bomo predvsem temu, kako je birma zakrament, ki nam pomaga, da rastemo v osebni in krščanski zrelosti. Otrokom ste vi prvi zgled, prosim pa tudi, da jih spodbudite, da redno hodijo k nedeljski maši, k verouku ter ostalim dejavnostim, ki spadajo v pripravo na birmo in so navedene kot priloga tega kratkega pisma. Na listu, ki so ga dobili, so dejavnosti, h katerim so vaši otroci povabljeni tudi po birmi. Sam se bom trudil, da tudi za srednješolce ob petkih zvečer pripravim zanimiva in tehtna srečanja, ki jim bodo pomagala na njihovi poti.

Vaši otroci bodo dobili tudi zgibanko o vlogi in službi botra. Vabim vas, da jo vzamete, dobro preberete ter se z otrokom pogovorite, da za svojega botra/botro izbere primerno osebo. Zgibanka je na voljo tudi v veži pred cerkvijo. Če med sorodniki ne najdete primernega kandidata, lahko primernega botra/botro najdemo tudi v župnijskem občestvu.

 • V soboto, 27.9. (kot vabim že dva tedna) ste lepo povabljeni na romanje veroučencev in družin v Strunjan (ob 7.30 gremo peš, ob 11.00 sveta maša v Strunjanu).
 • V nedeljo, 28.9. ob 11h bodo vaši otroci prejeli Sveta pisma kot priročnik za življenje v veri. Ta naj bi bila vaš dar otroku v pripravi na birmo, zato vas vabim, da jim v v Sveta pisma napišete vaše posvetilo – nekaj misli kot spodbudo na njihovi poti vere.
 • V torek 7.10. ob 20. uri vas vabim na prvo srečanje za starše birmancev. Srečanja spadajo k pripravi otrok na zakrament svete birme.

Želim vse dobro vama osebno, enako vsej družini. Vsak dan molim za vas, hkrati pa prosim tudi vas za molitev, saj čutim, da v teh časih negotovosti in preizkušenj lahko samo skupaj damo vajinemu otroku lepo popotnico za življenje.

Tomaž Kete, župnik
tomaz.kete@gmail.com
041 603 045

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Birma: priprava na življenje Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju! (Jezus)

Priprava na birmo v naši župniji vsebuje:

 1. redno osebno molitev (vsak je povabljen, da si vzame vsak dan vsaj 5 minut, da poklepeta z Jezusom, prebere kratek odlomek SP, zmoli psalm, … (nekaj možnosti tudi na www.hozana.si – aplikacija Lekcionar za pametne telefone)
 2. reden obisk nedeljske svete maše (že sedaj v počitnicah) – ker se nam Jezus daje v hrano kot Kruh za naše življenje in nas vabi, da zares poslušamo njegovo Besedo.
 3. redna srečanja pri verouku – začne septembra
 4. redne birmanske delavnice oziroma vikende – predvidoma jeseni eden, spomladi drugi in po birmi pa počitniški program.
 5. sodelovanje staršev na srečanjih – začnejo jeseni.
 6. birmanski izpit iz znanja verouka – do konca februarja!
 7. Izbira botra – o pomenu skužbe botra se bomo pogovorili – vsak že sedaj dobi zgibanko, da izbere botra/botro, ki bo svojo nalogo lahko zares opravljal.

Vsak mora imeti:  svoje osebno – to pomeni celotno Sveto pismo: podelitev pri nedeljski maši. Za datum podelitve se dogovorimo jeseni, mapo – birmanski dnevnik, ki jo redno ureja! bogoslužni zvezek, kamor lepi sličice in izpolnjuje Božjo besedo nedelje/praznika.

STARŠI: srečanja:

Ø  7.10.  ob 20h

Ø  4.11. ob 19h

Ø  2.12. ob 19h

Ø  10.2. ob 19h

Ø  17.3. ob 19h

Ø  5.5. ob 20h

Ø  Vabljeni k temu, da se ob božiču, veliki noči in birmanski devetdnevnici tudi osebno pripravite na praznike, prejmete zakrament svete spovedi in se tudi sami okrepite v Svetem Duhu in prejmete sveto obhajilo!

Vabilo za NADALJEVANJE na poti vere:

 • pomoč pri organizaciji oratorija (julij)
 • skupni poletni počitniški program z mladimi – po dogovoru
 • mladinska skupina: 4.9. in potem petki ob 20h
 • Stična mladih, 19.9. – cel dan, organiziran avtobusni prevoz: sticna.net


[1] To, da pač »dobijo« krst, birmo, obhajilo. To se dogaja pogosto: dobro je, da premislimo svoj odnos do otroka, do Boga, do vere. Ali je vera samo »nalepka« v mojem življenju ali mi daje polnost, veselje, je vtkana v moje razmišljanje in način življenja? Če je samo nalepka, je v veliki nevarnosti, da bo postala nepotrebno breme , ki se ga človek čimprej znebi. Če smo kdaj otroku rekli: »zdrži do birme«, ali če to sporočamo s svojim odnosom do vere, smo mu naredili krivico. V tem primeru vas vabim, da si odgovorite na vprašanje: kako naj svojo vero živim kot odrasel kristjan? Lahko vera postane »bencin« za vožnjo skozi življenje, moč in vodilo, da ne bo odvečno breme in prtljaga, ki jo odvržem …???

 Print Friendly and PDF